În Germania au loc proteste masive împotriva întâlnirii secrete a AfD cu neonaziştii

Spread the love

Sursa foto: AP În Germania, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva extremismului de dreapta, după ce membri ai partidului Alternativa pentru Germania (AfD) au fost descoperiţi participând la o întâlnire secretă cu neonazişti şi extremişti în luna noiembrie.

Acest lucru nu s-a ştiut până pe 10 ianuarie, când jurnalişti de investigaţie au dezvăluit adevărul, scrie The Guardian.

Desfăşurată într-un hotel lângă Potsdam, scopul discuţiilor a fost deportarea în masă a imigranţilor, solicitanţilor de azil şi chiar a cetăţenilor germani cu origini străine, consideraţi că nu s-au integrat suficient în societate.

Vezi mai multe articole din categoria externe Principalul punct al întâlnirii a fost prezentarea lui Martin Sellner, liderul Mişcării Identitare Austria, o organizaţie de extremă dreapta etno-naţionalistă.

Discuţiile s-au axat pe o politică de deportări, numită de participanţi ”remigraţie”, şi modul în care aceasta ar putea fi implementată în eventualitatea unei preluări a puterii de către AfD în Germania.

Este a şaptea întâlnire de acest gen, potrivit unor surse.

Vicecancelarul şi ministrul german al economiei, Robert Habeck, a avertizat că AfD intenţionează să transforme Germania într-un stat autoritar asemănător Rusiei.

Grupul ”Mână în mână” pregăteşte un protest uriaş la Berlin pe 3 februarie, cu sute de mii de participanţi urmând să înconjoare Parlamentul german formând un lanţ uman.

Cancelarul german Olaf Scholz a mulţumit protestatarilor şi a subliniat importanţa apărării democraţiei şi luptei împotriva rasismului, subliniind că aceste mişcări pro-democraţie sunt mai puternice decât cei care încearcă să le submineze.

Cu toate acestea, există avertismente că susţinătorii AfD ar putea reacţiona agresiv dacă vor fi încercări de interzicere a partidului, având în vedere sprijinul semnificativ pe care îl are în unele regiuni ale ţării.

AfD, fondat în 2013, a evoluat către un partid anti-imigranţi şi se bucură de sprijinul a 20% dintre alegători la nivel naţional, urcând la 36% în estul ţării.

Lasă un răspuns