Un român, un maghiar și un bulgar primesc câte 100 de euro. Cine-și cumpără cu ei mai multe lucruri? / Averea mediană a românilor comparativ cu restul UE

Spread the love

Bulgaria și România au cel mai scăzut nivel al prețurilor din țările UE la mobilier și echipamente de întreținere curentă a locuinței, arată datele Statisticii, care a analizat puterea de cumpărare în România comparativ cu statele membre UE.

Cele mai ieftine băuturi și tutun le găsim în Bulgaria, iar pe ansamblu, cele mai mici prețuri ale bunurilor de consum sunt în Bulgaria și România.Datele au fost calculate de Eurostat în luna decembrie 2023, pe baza prețurilor de consum colectate de țările participante pentru un nomenclator comun de mărfuri şi servicii comparabile, selectate ca reprezentative pentru modelele de consum din cele 36 de țări europeneIndicii nivelului prețurilor exprimă câte unități din aceeași monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în țări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri și servicii.

Pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, iar la cele două extreme, 149 euro în Danemarca și respectiv 59 euro în România și Bulgaria.Pe harta de mai jos putem vedea câtă avere personală are un adult mediu european.

Averea este exprimată în dolari americani și include atât averea financiară, cât și cea nefinanciară.

Averea nefinanciară constă în cea mai mare parte din terenuri și proprietăți imobiliare.Această hartă arată mediana și nu media, întrucât o medie este de obicei denaturată de cei extrem de bogați, rezultând o sumă mult mai mare decât averea majorității adulților.

În cazul medianei, jumătate din populație are o avere mai mare decât numărul afișat și jumătate are o avere mai mică.Oamenii din Luxemburg (360.715 USD) și Islanda (413.193 USD) au de departe cea mai mare bogăție din Europa.

După cum putem vedea pe hartă, jumătatea de vest a Europei are în mod clar o bogăție medie mai mare decât jumătatea de est a Europei.

Desigur, acest lucru poate fi explicat parțial prin nivelul ridicat al salariilor medii și a costului vieții în aceste țări.

Cu toate acestea, există încă unele diferențe semnificative între țările care au un cost al vieții și un PIB similar pe cap de locuitor.Cea mai scăzută avere medie poate fi găsită în Turcia (5.488 USD) și Rusia (8.595 USD).

Acestea sunt singurele țări din Europa în care averea medie este sub 10.000 de dolari.În România, valoarea mediană a averii este de $21.545/adult, potrivit pe.cifre, care citează Landgeist.com.

Lasă un răspuns