Pfizer a dat în judecată România privind vaccinurile anti-Covid / 28 mil. de doze, în valoare de 550 mil. euro, din contractul inițial, refuzate de România / Ce spune ministrul Sănătății

Spread the love

Pfizer a dat în judecată statul român, la Bruxelles, pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid încheiat în pandemie.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că nu este o situație neaşteptată, având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria.

El spune că au fost contractate cantităţi enorme de vaccin anti-COVID, de care însă România nu ar mai fi avut nevoie, fiind vorba despre 28 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer în valoare de negociate ăprin contract și pe care țara noastră nu le-a comandat și, implicit, nu le-a mai primit.Anterior, surse guvernamentale declarau pentru HotNews.ro că este vorba despre 28 milioane de doze în valoare de aproximativ 550 de milioane de euro.Inițial, anunțul oficial deschis de Pfizer la Bruxelles împotriva României a fost făcut, joi, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin:Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează, într-un răspuns transmis News.ro, Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.

„În urma unei încălcări prelungite a angajamentelor contractuale şi a unei perioade de discuţii purtate cu bună-credinţă între părţi, Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României.

Pfizer şi BioNTech urmăresc să determine România să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvernul României, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021.

Pfizer şi BioNTech consideră că este important ca toate părţile să îşi respecte obligaţiile contractuale în temeiul acordului care a facilitat răspunsul european de succes la pandemie.

Pfizer şi BioNTech continuă să sprijine acest răspuns şi îşi menţin angajamentul de a furniza vaccinuri pentru COVID-19 în conformitate cu acordurile lor contractuale şi în interesul sănătăţii publice”.Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că notificarea Pfizer de chemare în faţa instanţei la Bruxelles pentru vaccinurile anti-COVID a fost primită prin poştă, iar Guvernul va căuta o firmă de avocatură, încercând să se coordoneze cu Polonia din punct de vedere al argumentelor faţă de acest contract, în acest sens, având deja loc o întâlnire cu ambasadorul Poloniei.

El a explicat că în acest litgiu cu Pfizer România va încercă să se coordoneze cu Polonia:Rafila a subliniat că, potrivit contractului, 28 de milioane de doze ar mai fi trebuit să primească România de la Pfizer, cantitate care „ar fi fost imposibil de utilizat”.El a explicat şi mecanismul Comisiei Europene prin care s-au semnat contractele pentru vaccinul anti-COVID:Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma, în 6 decembrie, în legătură cu vaccinurile anti-Covid, că obligaţiile contractuale asumate de România în prima jumătate anului 2021 produc în continuare efecte şi speră că se va ajunge la o soluţie negociată cu producătorii acestora.

El a adăugat că nu are rost să comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite.

În octombrie 2023, el spunea că sunt şanse să se ajungă la o înţelegere cu unul dintre producătorii de vaccinuri anti-COVID, pentru a se încheia amiabil contractul, dar pentru contractul cu Pfizer încă se caută soluţii, pentru că „ar trebui să mai luăm 27 de milioane de doze”.

Achiziţia de vaccinuri din pandemie face obiectul unei anchete DNA, fostul premier Florin Cîţu, foştii miniştrii ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă şi fostui secretar de stat în MS Andrei Baciu fiind urmăriţi penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.Pfizer, care a dezvoltat vaccinul anti-COVID împreună cu compania germană BioNTech, a acţionat Polonia în instanţă după negocieri care au durat un an şi care nu au dus la nicio înţelegere, a relatat în noiembrie anul trecut agenţia poloneză de ştiri PAP.

Este vorba despre recuperarea sumei de 1,4 miliarde de euro (6 miliarde de zloţi polonezi).

Lasă un răspuns