VIDEO Cum se reconstruiește o coloană vertebrală cu cea mai nouă tehnologie neurochirurgicală din lume? Intervenție complexă, minim invazivă pentru pacient, la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj

Spread the love

La spitalul MedLife Humanitas din Cluj există astăzi cea mai modernă tehnologie din lume folosită în practica neurochirurgicală.

Echipa HotNews a asistat la o operație realizată cu suita robotică Brainlab Loop-X & Cirq pentru a vedea cum se schimbă fața medicinei, dar și cum este rezolvată o problemă complexă a coloanei vertebrale cu aparatura ce pare desprinsă din filmele SF.

Operația a fost una complexă și a durat câteva ore, însă experiența echipei de neurochirugie a Spitalului MedLife Humanitas, coordonată de Dr.

Tiberiu Maior, și tehnologia folosită au reprezentat o garanție că intervenția se desfășoară în condiții de siguranță maximă pentru pacient și are cele mai bune șanse de reușită.Chirurgia robotică Brainlab Loop-X & Cirq este folosită în intervențiile chirurgicale extrem de complexe din sfera patologiilor spinale sau cerebrale și permite aplicarea unor tehnici chirurgicale care nu ar fi posibile în neurochirugia clasică.“Este o platformă care ne deschide orizonturi noi.

Principiile chirurgiei spinale nu s-au modificat.

Obiectivele, strategiile, patologiile sunt aceleași, însă lejeritatea cu care abordăm cazurile complexe cu ajutorul acestei tehnologii noi este mult mai mare”, a declarat Dr.

Tiberiu Maior, medic primar neurochirurg la MedLife Humanitas Cluj.Suita de echipamente Brainlab aflată în dotarea Spitalului MedLife Humanitas din Cluj este formată din sistemul de imagistică tridimensională intraoperatorie Loop-X, sistemul de neuronavigație Curve și brațul robotic Cirq.Dr.

Maior ne-a explicat că prin intermediul sistemului de imagistică medicală se pot efectua atât radiografii simple, cât și tomografii sau radiografii tridimensionale de cea mai bună calitate.

Acest sistem este folosit de medici în sala de operații pentru a obține imagini de înaltă calitate în timp real.

Ulterior, aceste imagini intraoperatorii sunt fuzionate cu imagistica preoperatorie (radiografii, RMN, CT pe care pacientul le efectuează înainte de operație), formând, astfel, un tot unitar care ajută medicii chirurgi în planificarea extrem de precisă a pașilor operatorii.„Cu ajutorul acestei tehnologii se rescrie, practic, imagistica medicală.

O să vă dau un exemplu: pacienții când vin la noi, vin cu diferite tipuri de investigații – radiografii, tomografii computerizate, RMN-uri.

Aceste sisteme, practic, rescriu imagistica medicală prin fuzionarea tuturor acestor tipuri de investigații imagistice.

În acest moment, noi lucrăm cu reconstrucții tridimensionale în care putem să suprapunem toate elementele care ne interesează.

Putem să avem toată arhitectura osoasă suprapusă peste părțile moi, la care putem adăuga elemente de angiografie, de tractografie”, a precizat Dr.

Tiberiu Maior.Adițional sistemului ultraperformant de imagistică, suita robotică integrează un sistem de neuronavigație și un braț robotic, care împreună asigură acuratețea și precizia fiecărui gest chirurgical.

Aici este și marele avantaj al noii tehnologii disponibile la spitalul din Cluj: sistemul de neuronavigație ajută medicul nu doar să planifice în detaliu intervenția chirurgicală înainte de a intra în sala de operație, ci și să vizualizeze precis, în timp real, elementele anatomice din profunzime.“Creierul întregii platforme este sistemul de neuronavigație.

Acest sistem este de fapt GPS-ul nostru tridimensional de foarte mare precizie”, a precizat neurochirurgul.În plus, brațul robotic are rolul de a se poziționa, într-o manieră foarte exactă, pe o anumită traiectorie prestabilită și permite inserția în siguranță a diverselor tipuri de implanturi, crescând, astfel, siguranța actului chirurgical.“Nu în ultimul rând, ceea ce este extraordinar și conferă unicitate sistemului Brainlab este realitatea virtuală, care ne ajută să înțelegem mai bine patologia pacientului, dar ne ajută foarte mult și în timpul intervențiilor chirurgicale”, a adăugat Dr.

Tiberiu Maior.Scopul intervenției din filmarea realizată de echipa HotNews a fost reconstrucția coloanei vertebrale într-o forma nouă.

Pentru acest lucru, medicii s-au folosit de o reconstrucție pe o schelă metalică.

Aceasta presupune inserția unor șuruburi în fiecare vertebră, șuruburi care mai apoi sunt conectate cu bare de titan.

Astfel, chirurgii reușesc să rotească coloana în axul ei vertebral, astfel încât să o aducă într-o poziție cât mai apropiată de anatomia normală.“Din cauza faptului că vertebrele sunt foarte întoarse una în raport cu cealaltă este foarte dificil să calculezi care este traiectul ideal al șuruburilor, având în vedere că tu, practic, lucrezi în proximitatea măduvei spinării.

Acest lucru face ca la câțiva milimetri de tine, în momentul în care ai băgat un șurub pe o traiectorie slabă sau pe o traiectorie mai puțin decât ideală, să poți cauza pacientului un deficit neurologic”, ne-a explicat Dr.

Gheorghe Ungureanu, medic specialist neurochirurg.

“Practic, cu ajutorul noii tehnologii, noi suntem mai siguri ca niciodată de faptul că nu vom cauza pacientului un deficit neurologic”, a adăugat neurochirurgul.“Tratamentul unor patologii complexe spinale, precum diformitățile, necesită mare precizie.

Tocmai de aceea, un astfel de sistem, ca suita robotică Brainlab pe care noi o avem instalată acum în spitalul nostru, ne permite să efectuam această intervenție chirurgicală în condiții de maximă siguranță pentru pacient”, a explicat Dr.

Ungureanu.Cele mai importante beneficii pe care noua tehnologie le oferă pacienților:În ceea ce privește afecțiunile care pot fi tratate cu cea mai nouă tehnologie neurochirugicală din lume, Dr.

Maior ne-a explicat că aceasta nu are adresabilitate doar în neurochirurgia spinală: “Sistemul de neuronavigație a fost dezvoltat în special pentru neurochirurgia cerebrală, pentru patologia cerebrală, dar acum există extensii pentru ortopedie, pentru chirurgie maxilo-facială, pentru oncologie”.Odată cu integrarea suitei de imagistică robotică mobilă și chirurgie robotică, în urma unei investiții de aproximativ 2 milioane de euro, departamentul de neurochirurgie al Spitalul MedLife Humanitas face parte din centrele de referință pentru compania germană Brainlab.“În acest moment, la nivel european există 20 de proiecte asemănătoare celui pe care îl avem noi.

Astfel, departamentul de neurochirurgie din cadrul Spitalului Humanitas este pe lista centrelor de referință pentru compania Brainlab.

Suntem pe cale să fim acreditați ca centru de training și vom putea să organizăm cursuri, simpozioane, sesiuni de training pentru chirurgi veniți de peste graniță.

Și poate cel mai important lucru pentru noi, ca medici, și pentru noi, ca spital, este să devenim centru de dezvoltare și de perfecționare a tehnologiilor viitorului ”, a concluzionat Dr.

Tiberiu Maior.Articol susținut de MedLife

Lasă un răspuns