Potrivit bugetului anunțat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru anul 2024, bugetul pentru sănătate scade substanțial: se reduce cu 30% bugetul pentru medicina de familie și scade cu 27% bugetul pentru ambulatoriul de specialitate. În aceste condiții, medicii de familie din Cluj anunță că, din 1 februarie 2024, cabinetele de medicină de familie nu vor continua activitatea medicală gratuită.
În plus, dacă situația rămâne neschimbată, medicii de familie refuză să semneze contractele cu CAS Cluj. „Începând cu 1 februarie 2024, în condițiile adoptării noului contract cu CNAS, a creșterii taxelor și impozitelor și a creșterii cheltuielilor de funcționare ale unităților medicale, cabinetele de medicina de familie NU vor continua activitatea medicală gratuită!”, informează, miercuri, Asociația Medicilor de Familie Cluj, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook. „Medicii de familie nu vor semna un contract oneros, abuziv care limitează acordarea de servicii medicale, pe de o parte, și impune scăderea finanțării serviciilor, pe de altă parte”, arată sursa citată. Astfel, medicii de familie clujeni, împreună cu medicii specialiști din ambulator vor protesta, joi dimineață, timp de două ore, în fața Casei de Asigurări de Sănătate Cluj. „Guvernul și instituțiile statului trebuie să asigure accesul gratuit la servicii de sănătate și nu poate să transfere această obligație în sarcina medicilor! Suntem convinși că pacienții înțeleg situația în care ne aflăm și avem credința că ne vor susține în demersul nostru de a refuza un contract care ne afectează deopotrivă, pacienți și medici”, potrivit medicilor de familie din Cluj. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat, săptămâna trecută, în transparenţă decizională, sumele decontate pentru fiecare pacient în cazul medicilor de familie, precum și pentru fiecare serviciu medical.Valorile propuse de CNAS:-7,7 lei – valoarea punctului per capita-6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie)-3,3 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie.Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2024, în bugetul FNUASS sunt aprobate pentru acest an fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care pentru materiale și prestări servicii cu caracter medical suma de 44,5 miliarde lei.Medicii de familie din Cluj au reacționat la măsurile anunțate de CNAS.
Potrivit acestora, într-un an cu majorări de taxe și impozite, impactul reducerii bugetului alocat medicinei de familie comportă un caracter negativ.Recent, medicul Valeria Herdea a fost numită în funcţia de membru al consiliului de administraţie şi preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, după demisia lui Andrei Baciu de la șefia instituției. Citiți monitorulcj.ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.ro