Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a afirmat luni că a fost ţinta a patru noi tentative de asasinat din partea SUA, a opoziţiei şi traficanţilor de droguri columbieni, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.„În lunile mai, august, noiembrie şi decembrie, noi am dejucat patru conspiraţii cu componente străine, planificate din Miami şi Columbia”, a declarat Maduro în timpul discursului său adresat naţiunii, susţinut în parlament, discurs ce a durat peste cinci ore.
„Cea mai recentă tentativă a lor (…), cel mai recent obiectiv al lor era de a ataca o unitate militară” la frontiera cu Columbia, a adăugat Maduro.
Preşedintele venezuelean a susţinut că toţi „civilii şi militarii, naţionali şi străini” (implicaţi) au mărturisit şi au fost arestaţi, fără a preciza numărul lor.
Printre persoanele arestate se numără „mercenari şi militari” din Peru, Columbia, SUA şi din Venezuela, a declarat Maduro.
„Ei aveau drept obiectiv să mă asasineze (…), să asasineze importanţi lideri politici şi militari ai Venezuelei şi să creeze haos şi agitaţie în ţară”, a mai spus el, acuzând CIA, traficanţii de droguri columbieni şi „extrema dreaptă”, referindu-se astfel la opoziţia venezueleană.
Maduro, ce urmează să candideze din nou anul acesta în alegerile prezidenţiale, denunţă frecvent comploturi menite să-l înlăture de la putere şi să-l asasineze.
În orice caz, în 2018, două drone au explodat lângă o tribună unde şeful statului venezuelean prezida un eveniment cu militari.Regimul lui Maduro nu este recunoscut ca fiind unul legitim de către Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie, printre alte țări, care acuză fraudarea alegerilor prezidențiale anterioare.
Un număr important de „deţinuţi politici” din Venezuela sunt acuzaţi de trădare şi conspiraţie.
Cetăţeni americani au fost de asemenea condamnaţi în cadrul acestor dosare.
Luke Alexander Denman şi Airan Berry au primit câte 20 de ani de închisoare pentru o incursiune armată ratată în Venezuela în 2020.
Ei au fost eliberaţi în decembrie, alături de alţi opt cetăţeni americani, în cadrul unui schimb cu Washingtonul, schimb ce includea circa 36 de deţinuţi venezueleni pentru omul de afaceri Alex Saab, acuzat de spălare de bani şi considerat de Washington „omul de paie” al lui Maduro.