Donald Trump a câştigat detaşat prima etapă a alegerilor primare republicane din Iowa

Spread the love

Andreea Tobias Donald Trump a câştigat detaşat prima etapă a alegerilor primare republicane din Iowa, în mai puţin de o jumătate de oră de la deschiderea alegerilor generale, cu puţin peste 50% din voturi.

Trump a câştigat şi un avans record de aproximativ 30 de puncte, mai mult decât dublu faţă de cel al lui Bob Dole în 1988.

A izbutit să răzbată în toate domeniile sociale, începând cu evanghelicii, singurul punct slab fiind zonele suburbane.

Un rezultat uimitor având în vedere că în 2016 a ieşit pe locul doi aici şi că de atunci a suferit două destituiri şi aşteaptă patru procese penale, dintre care două pentru tentativă de subminare a rezultatului votului.

Vezi mai multe articole din categoria externe Noaptea, însă, a fost o lungă confruntare directă între principalii săi contracandidaţi pentru locul doi, câştigată de Ron DeSantis în faţa lui Nikky Haley, contrar aşteptărilor.

Diferenţa este atât de mică (21,2% la 19%, cu 94% din voturi numărate) încât nu face o diferenţă substanţială, lăsând deschisă cursa pentru a afla cine dintre cei doi va putea să încerce să se propună ca alternativă la Trump.

În următoarea etapă, pe 23 ianuarie, în mai liberalul New Hampshire, fostul ambasador la ONU este mai bine plasat.

În schimb, antreprenorul de origine indiană Vivek Ramaswamy (al patrulea, cu 7,7%) se retrage, acordându-i sprijinul fostului preşedinte Trump prin creşterea numărului de voturi.

Lasă un răspuns