Cristi Danileț infirmă „categoric” că ar fi fost luat în calcul pentru a completa echipa Băncii Naționale a Moldovei

Spread the love

Nu este clar postul pe care îl va ocupa Danileț la Banca Națională a Republicii Moldova (BNM)- șef al Departamentului Juridic al BNM sau consilier al Guvernatorului pe probleme juridice, dar apropiații Băncii dau ca sigură sosirea lui la BNM.UPDATE Cristi Danileț a infirmat „categoric” această informație pe pagina sa de FacebookReamintim că Anca Dragu a fost numită în 22 decembrie, ca guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) după un proiect de hotărâre care a fost votat de Parlament cu 58 de voturi.

Presa scrie că Dragu ar fi ajuns în funcția de Guvernator BNM recomandată pe filiera Dacian Cioloş – Maia Sandu.

În urmă cu 8-9 ani a mai existat o propunere ca un român din boardul BNR să devină guvernator al Băncii Moldovei, dar acesta a declinat oferta pe fondul corupției care exista atunci în BNM și a orientării pro-Rusia a țării.Cunoscători ai pieței bancare au declarat pentru HotNews că Anca Dragu își asumă un mare risc: dacă nu va reuși să „curețe” BNM și să o „europenizeze”, i se va pune eșecul în cârcă.

Dacă printr-o minune va reuși, meritul va fi al echipei, nu al ei personal.Potrivit informațiilor noastre, BNM va mai angaja persoane din afara BNM (mai exact români) pe poziții cheie, așa cum au recomandat instituțiile financiare internaționale.

„Încercăm să aducem oameni cu concepții europene și să transformăm instituția într-o bancă centrală cu adevărat independentă, așa cum sunt cele din UE”, au mai spus surse din HR-ul BNM.De asemenea, la fel cum anteriorii guvernatori ai BNM au fost sprijiniți de BNR, așa se va întâmpla și acum, Banca Națională a României punând la dispoziție resurse pentru a ajuta procesul de tranziție către un BNM european.Anca Dragu a obținut cetățenia R.

Moldova în 21 decembrie, în ziua în care fostul guvernator Octavian Armașu a fost revocat din această funcție, transmite potrivit presei locale.

Șeful băncii centrale din Republica Moldova, Octavian Armaşu, a fost demis joi de către parlament pentru că nu a luat măsuri după imensa fraudă din 2014-2015, când un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar al ţării.Iniţiativa demiterii guvernatorului a fost susţinută de 81 din cei 101 de deputaţi ai parlamentului.

Membrii Partidului Socialist, partid de opoziţie favorabil Rusiei, s-au alăturat partidului pro-european Acţiune şi Solidaritate al preşedintei Maia Sandu pentru a asigura un vot de două treimi, scrie News.ro.Demiterea lui Armaşu a venit în aceeaşi zi în care în plenul Parlamentului au avut loc audieri privind recuperarea banilor furaţi în frauda bancară.

La scurt timp după audieri, PAS i-a cerut lui Octavian Armaşu să-şi dea demisia.Armaşu a fost demis după doi ani de discuţii şi încercări eşuate de a recupera o parte din banii care au fost sustraşi din sistemul bancar şi scoşi din Moldova.

Suma se ridica la 12% din produsul intern brut al Moldovei la acea vreme.

Lasă un răspuns