Prof.
dr.
Adrian Papahagi de la Facultatea de Litere, UBB Cluj, atrage atenția asupra unei „scheme rodate” la care ar putea apela PSD ca să câștige alegerile pentru președinția României.
„AUR e șmecheria prin care PSD vrea să câștige în sfârșit, după 24 de ani, președinția României.
Schema e rodată: intră un extremist în turul II, și toată lumea votează moderatul: Vadim Tudor (PRM e precursorul AUR) – Iliescu; Le Pen – Chirac; Le Pen – Macron.
Diferența e că, în Franța, Frontul Național chiar face opoziție la Macron pe teme reale (imigrația etc.), în timp ce Simion face planuri cu pesediști ca Ponta și gargară putinistă în rest.
PSD e primul partid în sondaje.
Candidatul lui va intra sigur în finala prezidențială.
În trecut, deși au intrat în turul II pe primul loc, pesediștii au pierdut: Iliescu în fața lui Constantinescu în 1996; Năstase și Geoană în fața lui Băsescu în 2004 și 2009; Ponta în fața lui Iohannis în 2014 (Iohannis – Dăncilă 2019 nu se pune, căci a fost un trist simulacru, nu o adevărată luptă pentru Cotroceni).
Din cei 34 de ani postcomuniști, PSD a ocupat Cotroceniul doar 10 ani, din care primii 2, câștigați prin lovitură de stat și mineriade, au fost de fapt continuarea comunismului.
Singurul pesedist care a câștigat Cotroceniul a fost Iliescu; ultima dată când un pesedist a câștigat președinția a fost acum 24 de ani!”, a scris Papahagi, pe Facebook.El mai subliniază că dacă PSD câștigă Cotroceniul în 2024, va conduce România 10 ani sau mai mult.
„Ca să nu riște să piardă în fața unei alianțe, Ciolacu (sau orice candidat PSD) are nevoie să îl aibă contracandidat pe Simion (sau orice alt AURist).
AUR nu e antisistem: e 100% creația sistemului securist.
AUR nu e patriotic: face jocul Rusiei, principalul dușman al românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
AUR nu e nou: reciclează tot gunoiul securist, nostalgic ceaușist, legionaroid, kaghebist, peremist etc.
AUR nu e nici măcar o mișcare reală de mase: e un tertip, gândit în laboratoare securiste, pentru ca PSD să câștige președinția.
De fapt, românii nu vor revoluții, isterii naționaliste și salvatori mesianici, ci, ca toți oamenii cumsecade, vor să fie lăsați în pace, într-o țară taxată modic și administrată eficient sau măcar decent”, spune Papahagi.Pe de altă parte, Ioan Hosu, sociolog și prof.univ.
dr.
la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB Cluj atrage atenția că scenariile nu neapărat se repetă și că nu există „rețete”.
pentru că în politică nu se poate vorbi de determinism, și, pe de altă parte, astăzi nici măcar partidele clasice nu mai sunt ce au fost.
Toate apelează la populisme, asemenea AUR, spune Hosu.
„Deja în ianuarie 2024 oamenii se gândesc și mai ales politicienii, la tot felul de scenarii.
Vedem deja tot felul de interpretări și în Franța, cu Macron, și noile variante.
Cred că deja intrăm într-o scenarită destul de interesantă.
(…) Contextele externe sunt diferite acum (n.red –raportat la alte alegeri prezidențiale din România), acum tranzițiile sunt legate de ce se întâmplă geopolitic – războiul din Ucraiuna și mișcările la nivel global – Orientul Mijlociu, China, Taiwan, Statele Unite.
Dar eu cred că aceste scenarii sunt menite să direcționeze anumite categorii de electorat, sunt scenarii posibile care ajung să fie și crezute, se numește profeția care se îndeplinește, adică sunt lansate astfel de povești tocmai pentru a genera un tip de așteptare și un tip de comportament”, spune Hosu, pentru monitorulcj.ro.
El atrage atenția însă asupra faptului că în zilele noastre nu ne mai putem aștepta la separări atât de clare între partide.
Ne putem aștepta ca orice partid „să dezvolte filoni populiști, naționaliști, inclusiv USR, Reper, liberalii și PSD”, crede Hosu.
„Eu nu cred că azi anumite voci din partidele acestea nu vor merge și pe această direcție (n.red – a populismelor).
Nu cred că mai putem vorbi de o separare atât de clară – doar PSD sau doar liberalii pot face asta, sau doar alții – azi, pragmatismul din politica mare lasă loc și pentru momente sau direcții sau grupulețe sau voci care să absoarbă electorat în bazinele proprii.
Nu aș compara 2024 nici cu 2009 nici cu 2004.
Nu este un determinism, nu se poate spune că, spre exemplu, de 30 de ani tot așa se face sau altfel”, a completat Ioan Hosu.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.ro