Scandal în Franţa produs de ministrului Educaţiei: a minţit cu privire la şcolile urmate de copiii săi

Spread the love

Noul ministru Amélie Oudéa-Castéra este în centrul controverselor pentru că ar fi minţit cu privire la şcolile private pe care le frecventează cei trei copii ai săi.Scandal în Franţa produs de ministrului Educaţiei: a minţit cu privire la şcolile urmate de copiii săi Tocmai şi-a preluat funcţia de conducere la super-ministerul Educaţiei Naţionale, Tineretului, Sportului şi Olimpiadei, că Ame’lie Oude’a-Caste’ra a reuşit să iasă în faţă, după ce a criticat şcolile publice franceze.

Derapajul noii ministre, fostă campioană la tenis, s-a produs în timpul primei sale călătorii la o şcoală gimnazială.

La declaraţiile date presei, a relatat despre alegerea de a-şi înscrie cei trei copii la o şcoală privată de elită din capitală.

Vezi mai multe articole din categoria social O alegere, a explicat Ame’lie Oude’a-Caste’ra – cunoscută sub acronimul „AOC” – dictată de „multele ore de absenţă ale profesorului, niciodată compensate sau înlocuite”.

Noua ministră, născută în 1978, a intrat în guvern după remaniere, în locul lui Gabriel Attal, care a devenit prim-ministru.

Cuvintele sale au declanşat o adevărată furtună atât în lumea şcolilor publice, cât şi în sindicate şi în clasa politică, opoziţia cerându-i demisia.

La unison, liderii de sindicate şcolare şi asociaţiile de părinţi au apreciat observaţiile sale ca fiind „provocatoare” şi „un semn de dispreţ”.

În această dimineaţă, după un weekend marcat de o avalanşă de critici, ministrul a cerut „închiderea capitolului asupra atacurilor la viaţa personală şi privată”.

Un fost profesor al unuia dintre copiii săi a răspuns acuzând-o pe reprezentanta guvernului că a minţit cu privire la şcolarizarea fiului său care, conform Liberation, a schimbat şcoala.

A trecut de la cea publică din Littre, din arondismentul 6, la cea privată din Stanislas.

Dar nu din cauza unei probleme de absenţă a profesorului, ci pentru că conducerea „ar fi refuzat trecerea lui timpurie la secţia centrală, judecând că elevul este încă prea mic”.

O versiune a evenimentelor respinsă categoric de ministru, care a alimentat şi mai mult polemica.

Ziarul Le Figaro a subliniat că copiii majorităţii foştilor miniştri ai Educaţiei Naţionale au urmat cu şcoli private, inclusiv pe cei ai lui Pap Ndiaye (2022-23), unii dintre cei ai lui Jean-Michel Blanquer (2018-2022) sau Luc Chatel (2009-2012).

Fostul ministru Attal, timp de cinci luni la Educaţia Naţională, a urmat o şcoală privată.

„Da, am urmat o şcoală privată, nu trebuie să neg sau să-mi cer scuze pentru această alegere pe care au făcut-o atunci părinţii mei, aşa cum fac milioane de părinţi în fiecare an”, a declarat Attal.

Acum, de câteva zile la cârma guvernului, noul premier în vârstă de 34 de ani a încercat să clarifice controversa „AOC”.

Denunţând „multă ipocrizie” pe această temă, el a considerat că Ame’lie Oude’a-Caste’ra „s-a exprimat cu transparenţă asupra alegerilor făcute în familie şi asupra vieţii ei”. 

Lasă un răspuns