Războiul Israel – Hamas. Israel şi Palestina, invitate la Consiliul European din 22 ianuarie / Axios: nu mai are răbdare cu Netanyahu / Mamă şi fiu ucişi de o rachetă Hezbollah în nordul Israelului

Spread the love

Conflictul dintre Israel şi Hamas bifează luni a 101-a zi.Război Israel – Hamas.

Israel şi Palestina, invitate la Consiliul European din 22 ianuarie / Axios: nu mai are răbdare cu Netanyahu / Mamă şi fiu ucişi de o rachetă Hezbollah în nordul Israelului Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a cerut o conferinţă de pace şi un calendar pentru implementarea unei soluţii cu două state, pe măsură ce conflictul din Gaza a escaladat şi Marea Roşie a devenit un nou punct tensionat.

La finalul întâlnirii cu ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry, de la Cairo, Wang a spus că membrii comunităţii internaţionale ar trebui să „asculte” cu atenţie preocupările legitime din Orientul Mijlociu.

Vezi mai multe articole din categoria externe Şefii diplomaţiei din Orientul Mijlociu, şi în special cei din Israel şi Palestina, au fost invitaţi de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, la următoarea reuniune a Consiliului Miniştrilor de Externe al UE, programată pentru 22 ianuarie.

Borrell a scris pe blogul său.

„Trebuie să gestionăm acest război şi vor mai dura multe luni”, a spus premierul Benjamin Netanyahu în şedinţa cabinetului guvernamental pentru aprobarea bugetului de stat pentru 2024.

„Din acest motiv – a explicat el – pregătim un buget de război care ne obligă la cheltuieli de apărare mult mai mari decât am anticipat”.

„Facem tot ce putem pentru a aduce pe toţi acasă, aceste eforturi continuă continuu”, a conchis el.

Forţele de Apărare Israelului au lansat un set extins de date cu informaţii despre operaţiunile lor în Fâşia Gaza, Cisiordania şi Liban, referitoare la numărul de terorişti ucişi, precum şi la numărul de locuri afectate, relatează Times of Israel.

Potrivit datelor, peste 9.000 de agenţi Hamas şi luptători din alte grupări teroriste au fost ucişi de IDF în Fâşia Gaza de la începutul războiului pe 7 octombrie.

Hamas, la rândul său, a anunţat că 23.968 de palestinieni au fost ucişi în Gaza în timpul raidurilor israeliene.

Potrivit datelor IDF, armata a ucis doi comandanţi de brigadă Hamas, 19 comandanţi de batalioane şi alţi înalţi oficiali de rang echivalent.

Peste 50 de comandanţi Hamas şi ofiţeri de companie de rang similar au fost, de asemenea, ucişi.

„Noi, pe Yihia Sinwar îl putem ucide chiar şi în februarie.

Şi îl vom ucide, mai devreme sau mai târziu.

Dar trebuie să aducem ostaticii acasă imediat”, a afirmat astăzi fostul premier şi lider al opoziţiei centriste Yair Lapid, vorbind la Tel Aviv la o manifestaţie care se desfăşoară în mod continuu încă de aseară.

Oamenii cer guvernului Netanyahu să garanteze întoarcerea imediată în Israel a tuturor celor 136 de prizonieri israelieni aflaţi încă în mâinile Hamas, în Gaza.

Forţele aeriene israeliene au început „un mare val de atacuri împotriva ţintelor Hezbollah din sudul Libanului”.

Ynet a raportat-o.

Potrivit altor surse mass-media, raidurile au loc la nord de râul Litani din Liban.

Atacurile au loc ca răspuns la uciderea a doi israelieni, mamă şi fiu, de către Hezbollah cu o rachetă antitanc.

Acesta din urmă – a anunţat ulterior armata – era membru al echipei de intervenţie în situaţii de urgenţă din satul Kfar Yuval, unde el şi mama lui au fost împuşcaţi.

Mama în vârstă a bărbatului ucis astăzi de o rachetă lansată de Hezbollah în nordul Israelului a murit şi ea: ziarele israeliene au relatat vestea.

Atacul cu rachete antitanc venite din Liban şi care vizează oraşul Kfar Yuval a avut loc la câteva ore după ce trei oameni înarmaţi libanezi au fost ucişi într-un schimb de focuri cu armata israeliană.

Ei au intrat în nordul Israelului în zori, în timp ce tirurile de rachete Hezbollah şi atacurile aeriene ale Forţelor de Apărare Israeliene continuă să se intersecteze în regiunea de graniţă.

Barak Ayalon, în vârstă de 45 de ani, şi mama lui Miri Ayalon, în vârstă de 76 de ani, au fost ucişi când o rachetă antitanc s-a prăbuşit în casa lor, care se află chiar în acel centru de la graniţă.

Atacul a fost revendicat de Hezbollah.

Preşedintele american Joe Biden şi alţi oficiali americani sunt din ce în ce mai frustraţi de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi de respingerea acestuia faţă de majoritatea cererilor recente ale administraţiei Biden legate de războiul din Gaza.

Aceasta este ceea ce relatează ziarul american Axios, citând patru oficiali americani.

„Răbdarea preşedintelui se epuizează”, a declarat una dintre surse pentru Axios.

Ziarul subliniază că, de la atacul Hamas din 7 octombrie, în urmă cu 100 de zile, Biden a sprijinit pe deplin Israelul cu un sprijin militar şi diplomatic fără precedent şi că acest sprijin a continuat în mare parte în public, dar adaugă că în culise există semne tot mai mari că Biden este pierderea răbdării.

Lasă un răspuns