Protestul soferilor continua

Spread the love

Sute de fermieri și șoferi de camion români au protestat în marile orașe și în apropierea punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina, având numeroase plângeri, inclusiv un aflux de cereale ucrainene.

Fermierii au declarat că prețurile mari la motorină, tarifele scumpe la asigurări și presiunile datorate importurilor de cereale ucrainene mai ieftine le afectează mijloacele de trai.

Camioane și tractoare au aliniat străzile care duc la punctele de trecere a frontierei Siret și Vicovu de Sus. Cu toate acestea, poliția de frontieră română a declarat că formalitățile vamale încă erau procesate și finalizate.

Fermierii și camionagiii cer un moratoriu asupra rambursărilor de împrumuturi, plăți de subvenții mai rapide și cozi separate pentru camioane din afara blocului UE, inclusiv din Ucraina.

Portul Constanța din România a devenit o rută cheie pentru cereale după ce Moscova a blocat porturile Ucrainei la Marea Neagră.

Portul a expediat 36 de milioane de tone metrice de cereale anul trecut, cu 50% mai mult față de anul precedent. Cerealele ucrainene au reprezentat aproximativ 40% din total, adică 14 milioane de tone.

Lasă un răspuns