E una din trăsăturile vremurilor noastre: trăim cu aparența unei conexiuni perpetue.
Am văzut, doar, ce ușor ne-am mutat viețile profesionale și sociale pe Zoom, odată cu pandemia.
În câteva secunde, putem da un telefon, un mesaj sau un e-mail și luăm instant legătura cu persoana pe care o căutăm.
Nicio distanță nu mai e prea mare când circuli cu viteza click-ului.
Și totuși, la o privire mai atentă, vom realiza că aparențele înșală și că, atunci când ne delogăm, când încheiem un apel sau închidem o fereastră de chat, e foarte multă liniște în jurul nostru.
Paradoxul face că, deși trăim în cea mai tehnologizată și conectată perioadă din istoria civilizației, rata singurătății s-a dublat în lume din 1980 și până acum, iar răspândirea acestui fenomen social e așa de mare, încât comunitatea medicală se teme deja că societatea a intrat într-o etapă îngrijorătoare: o „epidemie” a singurătății.
Deși singurătatea se discută și se studiază de zeci de ani, pandemia Covid-19 a propulsat acest fenomen în dezbaterea publică.
„În ultima perioadă, singurătatea a devenit o problemă de sănătate publică.
Ea era de mult ignorată, stigmatizată și trivializată.
Dar, odată ce s-a răspândit, a început să fie o preocupare tot mai mare pentru specialiști și nu numai” explică Daniela Dociu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, într-un interviu pentru Panorama.
După doi ani în care singurătatea și izolarea nu au mai fost o alegere, ci o politică, ridicarea restricțiilor și întoarcerea graduală la o formă a „normalului” pre-Covid ne-au forțat să discutăm despre cum ar trebui să arate interacțiunile noastre.
Ce e acum alegere și ce e inerție? Care sunt efectele izolării asupra sănătății noastre mintale și fizice, asupra muncii, dar și a felului în care arată societatea, în ansamblul ei? De ce ne-am simțit mai puțin vinovați când am decis să fim singuri în pandemie și cum gestionăm această „vină” acum, când nu mai avem scuza distanțării sociale dacă vrem să ne evităm prietenii?Citește răspunsurile la aceste întrebări în continuarea articolului pe Panorama.ro.