1.000 lei în Tezaur de la Stat sau la bănci în ianuarie? Cum arată ofertele de economisire la risc scăzut la început de 2024

Spread the love

2024 a început cu noi oferte Tezaur destinate populației, în timp ce persoanele interesate de Fidelis mai au de așteptat câteva luni, dacă Ministerul Finanțelor respectă același calendar.

Este nevoie de mai mulți bani la buget, mai ales din cauza anului electoral și a cheltuielilor crescute cu pensiile și salariile bugetarilor (de aceea ne-au și mărit taxele – chiar au introdus unele noi, dar nu e de ajuns).

În aceste condiții, oferta Ministerului Finanțelor pentru titlurile Tezaur pe 2024 nu este foarte diferită față de cea din decembrie 2023.Să presupunem că o persoană vrea să investească 1.000 de lei și nu știe în ce: titluri de stat sau depozite bancare?Prima dată se uităm la inflația prognozată.

BNR estimează pentru final de 2024 un procent de 4,8%, iar pentru primul trimestru din 2025: 3,6%.

Precizăm că Banca Centrală va trebui să vină cu o nouă prognoză care să includă și majorările accizei la carburanți.

În plus, să nu uităm că din 2025 vom avea parte de noi creșteri de taxe, lucru menționat de nenumărate ori de actualul ministru Marcel Boloș.

Așadar, prognoza BNR nu este foarte realistă în momentul de față.

În februarie vom vedea noul raport pentru a ne face o idee despre așteptări.Așadar, cineva care investește 1.000 de lei ar trebui să obțină într-un an 36 – 48 de lei pentru a bate inflația.Comparația la bănci a fost realizată cu ajutorul platformei Finzoom.ro.Cele mai bune oferte ale băncilor la depozitele în lei pe 1 an au dobânzi de 6 – 7,75%, ceea ce înseamnă un câștig de 54 – 69,75 lei.

De precizat că sumele sunt după plata impozitului pe venit și a comisioanelor.

În ceea ce privește Tezaur pe un an, Statul oferă 6,1%, ceea ce corespunde unui câștig de 61 de lei, asta pentru că nu se plătesc taxe.Băncile oferă dobânzi de 6 – 6,95% pe an pentru o perioadă de 3 ani, ceea ce corespunde unui câștig real de 162 – 187,65 lei (după plata impozitului și a comisioanelor).Mare atenție când vă alegeți ofertele la bănci pentru că în multe cazuri apare o dobândă mare, dar comisioanele sunt destul de ridicate.

Statul oferă 7% pe an la oferta pe 3 ani de Tezaur, rezultând un câștig de 210 lei, adică 70 lei/an.

Pentru cei care au un apetit mai mare pentru risc există piața de capital care și anul trecut a mers foarte bine.

Trebuie să învățați despre asta, chiar și despre ETF-urile pe care le recomandă mulți.

Trebuie să înțelegi cum funcționează, chiar și fondurile de investiții.

Să nu uităm că prezentam chiar anul trecut cazurile în care unii investitori în fonduri de obligațiuni s-au speriat când au văzut o scădere a prețului unităților de fond și au vândut în pierdere, neînțelegând că în final ar fi avut de câștigat.

De aceea trebuie să înțelegi cum funcționează instrumentele înainte de a investi în ele.

Nu investi în ceea ce nu înțelegi.Ia în vedere și noua modificare fiscală (nu se aplică la titluri de stat): Taxa persoanelor fizice din OUG Trenuleț: Plătești CASS la 6 salarii minime, chiar dacă ai venituri din dobânzi, dividende sau chirii sub acest plafonSursă fpto: Dreamstime.com

Lasă un răspuns