Vrei să devii prosumator? Câteva sfaturi despre cum să-ți alegi panourile fotovoltaice și cât costă un sistem complet

Spread the love

Te gândești cum să-ți reduci factura la energie și ai vrea să devii prosumatori? O asociație de profil, EnergiaTa, a realizat un ghid cu sfaturi despre cum să-ți alegi panourile solare, ce capacitate ar fi optimă pentru acoperișul tău și cât costă un astfel de echipament.Primul pas este să vezi câtă energie consumi.

Uită-te pe facturile de energie din ultimul an și vezi, cu aproximație, care sunt cei mai mari consumatori din casă.Eficientizează-ți consumul.

Nu doar că-ți va scădea investiția necesară pentru panourile fotovoltaice, dar îți va reduce factura lunară.

Iluminatul cu LED-uri și electrocasnicele mai eficiente energetic pot fi investiții rapid de amortizat.Află care este potențialul solar al acoperișului tău (vedem mai jos cum), alege un kit adaptat nevoilor tale și asigură-te că panourile sunt instalate la unghiul și orientarea potrivite.Cumpără-le de la un furnizor autorizat, cu factură și cu garanție îndelungată.

Negociază și un pachet de mentenanță anuală cu aceeași companie care face și instalarea.Există diferite tipuri de tehnologii de construcție a panourilor fotovoltaice:Durata de viață a panourilor este de minimum 25 de ani.

Performanța panourilor fotovoltaice este influențată de:Pentru exemplificare, autorii ghidului au ales o casă de 100 de metri pătrați, cu un consum anual de 3.400 kWh.Pentru această casă, amortizarea investiției într-un sistem cu o putere instalată de 3 kWp se face în șapte ani, prin scăderea facturilor de energie electrică, dar și prin creşterea valorii de piață a imobilului unde acestea sunt amplasate.Așadar în acest moment știm că locuința noastră, cu un acoperiș de 50 metri pătrați orientat spre sud la un unghi de 34 de grade:Din punctul de vedere al costurilor sunt cinci lucruri de luat în considerare:Dacă vrem ca gradul de dependență față de rețea să scadă, este necesar să luăm în calcul achiziția unor baterii de stocare a energiei.De exemplu, un kit de acumulatori VRLA GEL de 12 kWh costă aproximativ 8.000 de lei, are dimensiuni de aproximativ 60x60x30cm și greutatea de 300 kg.

Cu gradul de descărcare de 50%, capacitatea utilizabilă ar fi de 6 kWh, iar pentru un ciclu de încărcare/descărcare zilnică, durata de viață a acestui kit ar fi de aproximativ doi ani.Pentru kitul de acumulatori LiFePO4 de 7.2 kWh, prețul este de aproximativ 23.000 lei, greutatea de 80 kg, iar dimensiunile de 50x40x50cm.

Având DoD de 80%, capacitatea utilizabilă ar fi de 6 kWh, iar pentru un ciclu de încărcare/ descărcare zilnic, durata de viață a acestui kit ar fi de peste 15 ani.În România există peste 100.000 de prosumatori.

Mai exact, ultimele date publicate de Autoritatea de Reglementare în Energie arată că, la finalul lunii octombrie, erau 101.605 de prosumatori.Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns