Votul pentru prezidenţiale şi parlamentare în Taiwan a început; China le-a prezentat ca fiind o alegere între război şi pace

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Au început sâmbătă alegerile prezidenţiale şi parlamentare din Taiwan, pe care China le-a prezentat ca fiind o alegere între război şi pace.

Acestea de desfăşoară în timp ce Beijingul intensifică presiunile pentru a determina insula să îi accepte suveranitatea, relatează Reuters.Votul pentru prezidenţiale şi parlamentare în Taiwan a început; China urmăreşte îndeaproape Taiwanul a fost o poveste de succes democratic de când a organizat primele alegeri prezidenţiale, în 1996, punctul culminant al deceniilor de luptă împotriva regimului autoritar şi al legii marţiale.

Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la putere, care susţine identitatea separată a Taiwanului şi respinge pretenţiile teritoriale ale Chinei, încearcă să obţină un al treilea mandat cu candidatul său, actualul vicepreşedinte Lai Ching-te.

Adresându-se reporterilor din oraşul Tainan din sudul ţării înainte de vot, Lai a încurajat oamenii să voteze.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Fiecare vot este apreciat, deoarece aceasta este democraţia greu câştigată a Taiwanului”, a spus el.

În perioada premergătoare alegerilor, China l-a denunţat în repetate rânduri pe Lai ca fiind un separatist periculos şi a respins apelurile repetate ale acestuia la discuţii.

Lai spune că se angajează să menţină pacea în strâmtoarea Taiwan şi să continue să consolideze apărarea insulei.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat sâmbătă dimineaţă că a observat din nou baloane chinezeşti care au traversat sensibila strâmtoare Taiwan, unul dintre acestea zburând chiar deasupra Taiwanului.

Ministerul a denunţat drept război psihologic şi ameninţare la adresa siguranţei aviaţiei valul de baloane raportate deasupra strâmtorii în ultima lună.

„Nimeni nu vrea război”, a declarat Jennifer Lu, o femeie de afaceri în vârstă de 36 de ani, care se juca pe un teren de iarbă cu fiica sa după ce a votat în districtul Songshan din Taipei.

Lai se confruntă cu doi adversari pentru preşedinţie – Hou Yu-ih, din partea celui mai mare partid de opoziţie din Taiwan, Kuomintang (KMT), şi fostul primar din Taipei Ko Wen-je, din partea micului Partid Popular din Taiwan (PPT), fondat abia în 2019.

Lasă un răspuns