Ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană pentru a sprijini porturile din România, în contextul războiului din Ucraina

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare de stat notificată de România în valoare de 126 de milioane de euro pentru a sprijini porturile care se confruntă cu o creştere a fluxurilor comerciale din cauza războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.Sursă foto: AP / Mediafax Foto Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă notificată de România în valoare de 126 de milioane de euro pentru a sprijini investiţiile în porturile care se confruntă cu o creştere a fluxurilor comerciale ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Măsura facilitează fluxurile comerciale înspre şi dinspre Ucraina, în concordanţă cu obiectivele planului de acţiune al UE pentru culoarele de solidaritate.

Vezi mai multe articole din categoria economic România a notificat Comisiei planurile sale de a sprijini întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în anumite porturi din România să investească în instalaţii suplimentare de manipulare sau depozitare pentru prelucrarea mărfurilor care au fost deviate de la rutele lor comerciale normale din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi a imposibilităţii de a folosi rutele directe de export maritim ale Ucrainei.

Schema, cu un buget de 126 de milioane de euro (aproximativ 626 de milioane de lei), se va derula până la 31 decembrie 2024.

În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor granturi de până la 10 milioane de euro pentru societăţile de logistică ce îşi desfăşoară activitatea în porturile maritime şi interioare româneşti situate pe: graniţa estică a UE (Constanţa, Galaţi, Giurgiu); canalul Dunăre-Marea Neagră (Poarta Albă, Midia şi Năvodari); canalul Sulina sau porturile „satelit” ale Constanţei (Midia şi Mangalia).

Ajutorul nu poate depăşi valoarea cea mai mică dintre următoarele cuantumuri: 10 milioane de euro pe beneficiar, deficitul de finanţare sau 65 % din costurile eligibile ale proiectului.

Măsura va fi finanţată parţial din fondurile de coeziune ale UE şi va contribui la funcţionarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina prin facilitarea fluxurilor comerciale înspre şi dinspre Ucraina.

Lasă un răspuns