Rusia amenință că va doborî avioanele oferite Ucrainei de Polonia si Slovacia

mig 29
Spread the love

Rusia a amenințat că va distruge orice avioane de vânătoare oferite Ucrainei de către aliații săi, după ce două țări au promis astfel de avioane.

Vineri, Slovacia a devenit a doua țară NATO care a promis să trimită avioane MiG-29 pentru Kiev, la o zi după Polonia.

Flota slovacă a fost imobilizată anul trecut și nu mai folosește aceste avioane.

Ucraina a cerut țărilor occidentale avioane moderne, dar din cauza perioadelor lungi de instruire, acestea sunt văzute doar ca opțiuni pe termen lung.

Ucraina consideră că avioanele suplimentare sunt importante pentru apărarea sa și pentru posibile contraatacuri, la un an de la invazia rusă.

Alte țări NATO iau în considerare trimiterea de avioane precum MiG-29 – un model care datează din perioada Uniunii Sovietice – pe care piloții ucraineni sunt pregătiți să le piloteze.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a condamnat planurile, afirmând că avioanele nu vor afecta rezultatul „operațiunii militare speciale” a Moscovei, așa cum este numit războiul.

El a spus că acestea vor aduce doar „necazuri suplimentare pentru Ucraina și poporul ucrainean”.

„Bineînțeles, în timpul operațiunii militare speciale, toate aceste echipamente vor fi supuse distrugerii”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Promisiunile poloneze și slovace reprezintă un pas pozitiv pentru Ucraina – care are mai mulți piloți decât avioane – dar nu vor face o diferență decisivă.

Ucrainenii afirmă că au nevoie în realitate de avioane de vânătoare F-16 produse în SUA.

Yuri Sak, un consilier superior în domeniul apărării din Ucraina, spune că avioanele de luptă de generația a patra au capacități mai bune.

Totuși, pare puțin probabil ca Ucraina să le primească – cel puțin pentru moment, deoarece ar dura timp să instruiască piloții ucraineni pe avioanele de vânătoare occidentale.

Ofițerii militari occidentali rămân sceptici în privința avioanelor de vânătoare moderne. Focalizarea lor este să ajute Ucraina să câștige bătălia pe teren.

Liniile frontului sunt înțesate cu sisteme de apărare antiaeriană de ambele părți. Forța aeriană rusă este mult mai mare decât cea a Ucrainei și nu a reușit să obțină controlul

Lasă un răspuns